'Smeerpaal' moet zonaanbidders op strand Callantsoog voor huidkanker behoeden

Roze zonnebrandpaal van DA

In de strijd tegen huidkanker heeft de gemeente Schagen een 'smeerpaal' onthuld die strandbezoekers moeten worden beschermd voor niet, gemakzuchtig of zuinige smeren van zonnebrandcrème.

De paal is te vinden bij strandopgang Dorpsplein, boven aan de trap, en in het leven geroepen met dank aan de onduidelijke DA-drogist Herman Leguit. DA zal ervoor zorgen dat inwoners en bezoekers van Callantsoog in de periode van 30 mei tot en met september van gratis en voldoende zonnebrandcrème kunnen worden voorzien. Daarnaast zullen de paal strandgangers aan de hand van een UV-index worden beoordeeld op basis van hoeveel zij moeten smeren.

Het motief voor de paal ligt in de ernst van de gevolgen van overmatig zonnen, de gemeente ingesloten: „Huidkanker is, met 52 procent, de meest mogelijke kanker in Nederland. En het aantal diagnoses is hard op, want ondertussen zijn er jaarlijks meer dan 70.000 nieuwe gevallen. Twintig procent van de Nederlanders ontwikkelt een vorm van huidkanker.”

De gemeente stelt ook vast: 'Smeren, kleren en were.' Wethouder Sigge van der Veek: „De gezondheid van onze inwoners en bezoekers is belangrijk. Niet iedereen denkt er op tijd aan als hij naar zee gaat.”

DA-drogist Herman Leguit: „Vandaar dat wij de strandbezoekers de gelegenheid bieden om zich in te smeren om dan echt te kunnen genieten van de zon.”